Εκατό χρόνια Μόδα! (1900-2000)

 

1900-1990-fashion-eras

 

Η μόδα έχει την δική της ιστορία. Κομμάτια από το παρελθόν έρχονται και ξανάρχονται κάθε τόσο, αφού έχουν εμπλουτιστεί με κάτι καινούριο από τον καιρό μας.

1900: Η μόδα αρχίζει όλο και περισσότερο να απασχολεί το γυναικείο φύλο. Τα ρούχα που σχεδιάστηκαν τότε έδιναν έμφαση περισσότερο στην φινέτσα και την θηλυκότητα από ότι στην άνεση. Κάποια από αυτά ήταν υπερβολικά χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, είχαν δημιουργηθεί απλά και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή. Τάση της δεκαετίας αυτής ήταν τα σφιχτά κολάρα, η δαντέλα, τα μακριά παλτά, κορσέδες, οι μακριές φούστες, οι δαντελωτές μπότες και τα καπέλα με φτερά.

 

 

1900_fashion_mode

 

1910: Λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου όπως είναι φυσικό η εξωτερική εμφάνιση ήταν ένα θέμα που δεν απασχολούσε ούτε άντρες ούτε γυναίκες, αφού σημασία είχε πρώτα η επιβίωση τους. Οι γυναίκες σταμάτησαν να φοράνε εντυπωσιακά ρούχα και κοσμήματα ενώ άρχισαν πλούσιες και φτωχές να ντύνονται σχεδόν πανομοιότυπα. Φαίνεται ότι ο πόλεμος επηρέασε την μόδα της εποχής εκείνης, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στα γυναικεία ρούχα ζώνες με αγκράφες ενώ οι φούστες των γυναικών έγιναν για πρακτικούς λόγους πιο κοντές (ως τον αστράγαλο). Γενικότερα επικρατούσαν τα σκούρα χρώματα. Την δεκαετία εκείνη εμφανίστηκαν οι καμπαρντίνες, οι στενές φούστες, τα ανατολίτικα μοτίβα, οι ανάγλυφες στολισμένες τσάντες και οι διακοσμητικές φουρκέτες.

 

d8e6652ca30805c5193aafe5bdc6c656

 

 

1920: Η δεκαετία της απελευθέρωσης και της επανάστασης στην γυναικεία ενδυμασία.  Με την νέα αυτή εποχή ένα καινούριο στυλ έκανε την παρουσία του, το οποίο είναι πιο ελεύθερο και διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Ο κορσές καταργήθηκε, οι γραμμές των ρούχων έγιναν πιο απλές και φαρδιές, τα παπούτσια ήταν πιο άνετα και συνήθως φοριόταν με κοντές μεταξωτές διάφανες κάλτσες. Τα φορέματα δεν ήταν πλέον πολύ συντηρητικά, αφού αφήναν γυμνά τα πόδια και τους ώμους ενώ τα περισσότερα ήταν σε ίσια γραμμή. Μόδα έγιναν τα πιο αέρινα φορέματα που ήταν συνήθως διαφανή με κρόσσια ή και πλεκτά ενώ ήρθαν οι αμάνικες μπλούζες, τα βαθιά ντεκολτέ και τα πρώτα πουλόβερ. Οι φούστες είχαν πιέτες και ήταν διακοσμημένες με φιόγκους και χάντρες. Επίσης τάση της εποχής ήταν τα κοντά μαλλιά με αφέλειες ή κυματιστά και το έντονο μακιγιάζ σε σκούρες αποχρώσεις.

Απαραίτητα αξεσουάρ ήταν φαρδιά καπέλα ή για τις πιο επίσημες εμφανίσεις τους τα κοντά καπέλα ή τα τουρμπάνια που ήταν διακοσμημένα με φτερά και πολύτιμους λίθους. Η γούνα αποτελούσε επίσης ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των γυναικών καθώς και τα μεταξωτά καλσόν στο χρώμα του δέρματος ενώ σήμα κατατεθέν της εποχής εκείνης ήταν οι ταμπακιέρες και οι μακριές πίπες. Επίσης στην μόδα ήταν τα μαργαριταρένια κολιέ καθώς και τα πλεκτά μαγιό, τα οποία καθιερώθηκαν από την κολυμβήτρια Anette Kelerman. Γενικότερα η νέες τάσεις πρόσταζαν ένα πιο «αγορίστικο» λουκ, όπου οι καμπύλες δεν είχαν θέση. Τα νέα ρούχα πίεζαν το στήθος, εξαφάνιζαν την μέση, ενώ έδιναν έμφαση στους ώμους.

Την ίδια εποχή η Coco Chanel ήταν η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στην μόδα καθώς τα ρούχα που σχεδίαζε ήταν εκείνα που εκπροσωπούσαν απόλυτα εκείνη την εποχή. Τα ρούχα της είχαν ουδέτερα χρώματα, ήταν ευκολοφόρετα, άνετα, επαναστατικά για την εποχή εκείνη και αρκετά μοντέρνα. Μεγάλες της δημιουργίες της δεκαετίας αυτής ήταν το άρωμα Chanel No 5 και το μικρό μαύρο φόρεμα.

 

1920s-fashion

 

 

1930: Την δεκαετία αυτή ο κινηματογράφος και η βιομηχανία του Χόλιγουντ άρχισε να ασκεί μεγάλη επιρροή στην μόδα. Το σινεμά δημιούργησε σύμβολα κομψότητας και θηλυκότητας ενώ πολλές γυναίκες ήθελαν να μοιάζουν λαμπερές όπως οι αγαπημένες τους πρωταγωνίστριες. Μεγάλο πρότυπο του στυλ ήταν η Marlene Dietrich που ήταν η πρώτη γυναίκα που κάπνισε δημόσια και φόρεσε αντρικό κουστούμι.

Πλέον οι γυναίκες έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση τους. Ανακαλύφθηκαν νέα στυλ και ο κόσμος δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για την μόδα. Τα καθημερινά ρούχα έγιναν πιο άνετα από αυτά των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες εργάζονται και αναζητούν πιο πρακτικές λύσεις. Τα σορτς και τα παντελόνια έγιναν αποδεκτά στην παραλία. Η σιλουέτα ήταν λεπτή και ψηλή με τονισμένη μέση και έντονους ώμους . Για τις βραδινές εμφανίσεις τους επέλεγαν εντυπωσιακά και πολυτελή φορέματα. Την ίδια περίοδο έκαναν την εμφάνιση τους νέα υφάσματα όπως το μεταλλικό λαμέ. Γενικότερα, τα βραδινά φορέματα ήταν από ανάλαφρα υφάσματα, έφταναν ως τον αστράγαλο, τόνιζαν την μέση, είχαν ντεκολτέ και ήταν εφαρμοστά στους γοφούς.

Τότε έκαναν την εμφάνιση τους τα λοξά φορέματα που κάλυπταν τις γάμπες, αλλά άφηναν την πλάτη έξω. Απαραίτητα αξεσουάρ ήταν τα γάντια και τα καπέλα.  Τάση της εποχής εκείνης ήταν το φυσικό μαύρισμα, τα γυαλιά ηλίου και τα μεταξωτά υφάσματα. Επίσης εκείνη την εποχή κυριάρχησαν τα πολύχρωμα πουλόβερ, τα ολόσωμα μαγιό, τα σανδάλια και οι γούνες για το λαιμό από δέρμα αλεπούς.

 

1930butterickh

 

1940: Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος βάζει την μόδα σε δεύτερη μοίρα καθώς οι συνθήκες δεν άφηναν περιθώρια εξέλιξης της μόδας. Οι πρώτες ύλες είναι δυσεύρετες, αφού αξιοποιούνται για τον εξοπλισμό πολέμου, ενώ το κόστος των υφασμάτων αυξάνεται κατακόρυφα. Έτσι πολλοί ήταν αναγκασμένοι να κάνουν συνεχώς μεταποιήσεις στα ρούχα τους ενώ οι ίδιες οι γυναίκες διακοσμούσαν τα παπούτσια τους με διάφορα ήδη οικιακής χρήσης όπως σελοφάν και σωλήνες. Οι μεγάλοι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν νέα υλικά για τις δημιουργίες τους κι έτσι βλέπουμε να φτιάχνουν παπούτσια από ξύλο ή φελλό, αφού δέρμα δεν υπήρχε. Επιπλέον το Παρίσι έχασε τον ηγετικό ρόλο που είχε στην μόδα λόγω της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο και οι μεγάλοι οίκοι μόδας υπέστησαν μεγάλο πλήγμα.

Ο πόλεμος για ακόμη μία φορά επηρεάζει το γυναικείο ντύσιμο. Έρχονται στο προσκήνιο ρούχα απλά και πρακτικά με πιο επιβλητικό και στρατιωτικό λουκ σε διακριτικά χρώματα. Οι ώμοι είναι τονισμένοι με βάτες, τα γυναικεία ταγιέρ είναι σε αρρενωπή γραμμή ενώ οι φούστες είναι στενές και ίσιες και συνδυάζονται με πουλόβερ. Επίσης τότε έκαναν την εμφάνιση τους φορέματα που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού και οι κάλτσες μέχρι τον αστράγαλο.

Αργότερα την ίδια δεκαετία (1947) ο Christian Dior δημιουργεί το New Look (γραμμή Α). Η γραμμή αυτή είναι κωνική, τονίζει την μέση και τους ώμους, οι φούστες φτάνουν μέχρι την γάμπα ενώ τα επίσημα φορέματα είχαν εκλεπτυσμένα ντεκολτέ. Με αυτήν την αλλαγή κατάφερε να δημιουργήσει μια αίσθηση πολυτέλειας και έκανε την γυναίκα θηλυκή και αριστοκρατική. Σε αυτό το λουκ προστέθηκαν κομψά καπέλα και το χτένισμα με μπούκλες. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται εκείνη την περίοδο ήταν κυρίως το ταφτάς, το βελούδο, η μουσελίνα και το σατέν.

 

df4c980e5f033c5c1033c189b422d1fe

 

1950:  Η δεκαετία αυτή θεωρείται από πολλούς θαυμαστές της μόδας ως εκρηκτική. Εκείνη την εποχή αντιπροσωπεύεται κυρίως η νέα γενιά. Πλέον τα άτομα νεαρής ηλικίας έχουν την δική τους μόδα, στυλ και εμφάνιση που είναι κυρίως επηρεασμένα από αστέρες το κινηματογράφου και από τραγουδιστές.

Οι σχεδιαστές άρχισαν να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην κομψότητα της γυναίκας αλλά και στην άνεση των ρούχων. Τα ρούχα που σχεδιάστηκαν την δεκαετία αυτή ήταν τα πιο κολακευτικά για το γυναικείο σώμα. Οι γραμμές τόνιζαν τα ωραιότερα σημεία του σώματος όπως τη μέση, την περιφέρεια και το στήθος. Τα καθημερινά ρούχα έγιναν πιο απλά και πρακτικά. Τα χρώματα που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή ήταν κυρίως τα παστέλ, ενώ αγαπημένα μοτίβα ήταν τα πουά, ασπρόμαυρα και τα εμπριμέ με λουλούδια. Επίσης μεγάλη έμφαση δόθηκε στο δέρμα, τα τζιν υφάσματα και το κοτλέ. Κύριο αξεσουάρ της εποχής ήταν τα γεωμετρικά καπέλα ενώ αγαπημένο χτένισμα ήταν η αλογοουρά.

Εκείνη την εποχή κάνουν την εμφάνιση τους τα τακούνια στιλέτο και ο Dupont ανακαλύπτει τη λύκρα φέρνοντας την επανάσταση στα γυναικεία εσώρουχα. Αγαπημένα κομμάτια της εποχής εκείνης ήταν τα λευκά μπλουζάκια, τα μαύρα κορμάκια, τα κάπρι παντελόνια, τα φλατ παπούτσια μπαλαρίνας και τα στράπλες βραδινά φορέματα.

 

1950s-teen-fashion-11

 

1960:  Ήταν μια δεκαετία που έσπασε πολλές παραδόσεις της μόδας, αντικατοπτρίζοντας τα κοινωνικά κινήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Στα μέσα της δεκαετίας, παντελόνες , PVC φορέματα και go-go μπότες ήταν δημοφιλείς. Τα ευρέως δημοφιλή μπικίνι ήρθαν στη μόδα το 1963.
Η Mary Quant εφηύρε την μίνι-φούστα , και η Jackie Kennedy εισήγαγε το pillbox καπέλο, το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές. Ψεύτικες βλεφαρίδες είχαν φορεθεί από τις γυναίκες καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1960, και τα χτενίσματα τους ήταν μια ποικιλία από στυλ και μήκη. Οι άνθρωποι ντύνονταν με ψυχεδελικά prints, έντονα χρώματα και ταίριαζαν τα ρούχα πρωτότυπα. Το hippie κίνημα στα τέλη της δεκαετίας άσκησε επίσης μια ισχυρή επιρροή στο στυλ ένδυσης. Οι καμπάνες τζιν,  τα tie-dye  και μπατίκ υφάσματα κάναν την εμφάνιση τους.
Σ’αυτήν την δεκαετία το μήκος των φορεμάτων ανεβαίνει αρκετά και το μίνι πρωταγωνιστεί. Το χρώμα μπαίνει στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και το φουτουριστικό στοιχείο είναι έντονο. Όσο πλησιάζουμε στα τέλη της δεκαετίας, τόσο η γυναίκα γίνεται πιο sexy.

 

60sLifeFashion7d

 

 

1970: Παντελόνια σε καμπάνα γραμμή, μπότες, t-shirts με στάμπες αλλά και jean παντελόνια. To hippie look συνεχίζει να πρωταγωνιστεί.

Οι μεγάλες ζώνες και τα χοντροκομμένα παπούτσια είναι δύο κύρια χαρακτηριστικά στα αξεσουάρ. Αυτή η δεκαετία ξεκίνησε με τη συνέχιση των μίνι φούστων, των καμπανών και των ανδρόγυνων hippie look από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τα παπούτσια πλατφόρμα κάναν την εμφάνιση τους στη σκηνή της μόδας το 1971 και συχνά είχε τακούνι δύο έως τέσσερις ίντσες παχύ.Στη δεκαετία του 1970, η σιλουέτα της μόδας τείνει να χαρακτηρίζεται από στενές γραμμές στα ρούχα στο πάνω μέρος και πιο χαλαρή γραμμή στο κάτω μέρος των ρούχων.

 

70s-women-fashion1

 

 

1980: Η εμμονή για γυμναστική και αψεγάδιαστες σιλουέτες είναι έντονη. Μίνι φούστες, κολάν σε μεταλλικές αποχρώσεις, αθλητικά ρούχα και φαρδιές παντελόνες. Μαλλιά με όγκο και έντονες φράντζες ή αφέλειες. Η χρήση προϊόντων για μαλλιά όπως είναι η λακ είναι έντονη.

Κάνουν την εμφάνισή τους οι κοντές φούστες που φοριούνται πάνω από κολάν, οι στηθόδεσμοι που φοριούνται ως εξωτερικά ενδύματα, τα ακατάστατα μαλλιά , τα κοσμήματα σταυρός , τα fishnet και τα γάντια. Επίσης στην μόδα ήταν τα ρούχα unisex, δηλαδή ρούχα που φοριούνταν και απο τις γυναίκες και απο τους άντρες.

 

la-gear-1980s-classic-sneakers-clothing-fashion

 

 

1990: Πάνινα παπούτσια, φουσκωτά μπουφάν, jean παντελόνια, κοντά tops, δεν λείπουν από καμία γυναίκα. Το 90′ έγινε η αρχή της υιοθέτησης των τατουάζ και του body piercing. Αυτό ξεκίνησε την αδιάφορη, αντι-κομφορμιστική προσέγγιση για τη μόδα που ήταν δημοφιλής σε όλη τη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα την εκλαΐκευση του casual chic look, συμπεριλαμβανομένων των T-shirts , τζιν , hoodies , και των αθλητικών παπουτσιών.

 

Η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Beverly Hills» είναι χαρακτηριστική για το look εκείνης της εποχής

Η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Beverly Hills» είναι χαρακτηριστική για το look εκείνης της εποχής

 

 

Ένα αντιπροσωπευτικό γυναικείο συγκρότημα για το look εκείνης της εποχής είναι φυσικά οι Spice Girls

Ένα αντιπροσωπευτικό γυναικείο συγκρότημα για το look εκείνης της εποχής είναι φυσικά οι Spice Girls

 

 

2000: Τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια κάνουν την εμφάνιση τους και οι σαγιονάρες με πλατφόρμα είναι πολύ στην μόδα.Τα 2000s συχνά περιγράφονται ως «mash-up» δεκαετία, όπου οι τάσεις είναι η συγχώνευση στυλ των προηγούμενων δεκαετιών.

Πολλοί απο τον κλάδο της μόδας έχουν παρατηρήσει την έλλειψη του χάσματος μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω της συνεχούς δημοτικότητας της μινιμαλιστικής μόδας. Για το μεγαλύτερο μέρος, τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεν έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ, αλλά ανακυκλωμένα vintage ρούχα στυλ από τη δεκαετία του 1940, του 1950, του 1960 και του 1980.

 

3335519-e806d251

 

 

Πηγές: jenny.grcity-life.eu

 

 

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Εκατό χρόνια Μόδα! (1900-2000)

Σχολιάστε